Hirdetés

kosarfonas.lap.hu / Fonott kosarak, tárgyak képgalériája

Fonott kosarak, tárgyak képgalériája

Fonott használati tárgyak

Tiszafüred

Békés

Böröczki Ágnes munkái

Békés

Fon6 Tiszafüred

Fonottáruk

A vesszőfonás fák, bokrok fiatal ágainak sövénnyé vagy használati tárgyakká történő földolgozása. Anyaga fűz-, nyír- vagy mogyoróvessző. A vesszőfonás technikáját a magyarság valószínűleg jóval a honfoglalás előtt ismerte. A durvább munkájú, hámozatlan vesszőt használó kaskötést a folyók, vizes területek és erdők közelében élő falusi lakosság házi munkaként végzi. A hámozott vesszővel dolgozó, finomabb kivitelre törekvő kosárfonás háziipari és kisipari ágazat. Gyakran a vakok kenyéradó foglalkozása. Sövénykerítés, sövényfal, pásztorcserény, kaputábla, lésza, szekéroldal, szekérkas, szögletes gabonáskas, kukoricás kas stb. készül kaskötéssel. Nagyobb szakértelmet kíván a kerekded alakú kéménykürtő, tyúkborító, szárítókas, fáskas, halkas, tapogató, méhkas, szakajtókosár stb. megfonása. Vékonyabb, hámozott, gyakran hasított vesszőből készítik a különféle alakú, nagyságú és rendeltetésű kézi kosarakat, valamint a fonott bútort. A kerek tárgyaknak előbb a fenekét kötik meg, ebbe tűzdelik a bordákat, a formát és a szerkezetet biztosító vastagabb vesszőket és a felső perem felé haladva végzik el a fonást. A vesszőfonáshoz a munka rögzítését szolgáló egyszerű állvány szükséges. A szekérkas készítésénél pl. alacsony lócaformájú lyukasfát, a kosárkötéshez kétlábú kutyafát használnak. A vesszőfonás általánosan használt szerszámai a különböző nagyságú kések, a kb. 40 cm hosszú, elkeskenyedő kaskötővas és a feleakkora hegyesebb szurkáló, amelyekkel a vesszők bujtatását végzik.

Különböző funkciójú kosarak

Kosárfonás a Mesterségek Ünnepén

Képgaléria

Képgaléria

Böröczki Ágnes képgalériája

Galéria

Most a tálaláshoz mutatunk be néhány egyszerű, mégis szép, és olcsón beszerezhető, illetve otthon is könnyen elkészíthető apróságot. Fontos, hogy terítéskor harmonizáljanak a teríték egyes részei egymással, valamint az étellel is. Ne tegyünk gyékényből fonott kenyereskosarat ráksalátához, és ne ragaszkodjunk a Herendi porcelánhoz, ha székelygulyást tálalunk. Már ha van otthon. Mármint Herendi.

Tárolni kell, de nem mindegy, hogy mit miben tárolunk, és ha lehet, legyen szép a tárolóedényünk is. Emlékszel a Robébi-s dobozra, a hetvenes évek végéről? Időtálló darabok voltak. Remekül elfért bennük a liszt, a panírmorzsa, a búzadara, vagy a pirospaprika, ki, mire fogta be. Anyám zsemlemorzsát tartott benne, nagymamáim pirospaprikát, édesapám, apósom és a férjem csavarokat. Ha jobban szétnézel, talán találsz egyet valahol Te is.

Hirdetés
Meghatározás:

Fonott kosarak, tárgyak képgalériája

Szponzorált hirdetések

Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!

Hibás link:
Hibás URL:
Hibás link doboza: Fonott kosarak, tárgyak képgalériája
Név:
 
E-mail cím:
 
Megjegyzés:
Biztonsági kód:
 
Mégsem  Elküldés